Angst en paniekaanvallen behandeling

Iedereen heeft zich wel eens angstig gevoeld; angst is een emotie die ontstaat als er gevaar dreigt en het lichaam zich klaarmaakt om in actie te komen. Meestal is de angst van korte duur, maar soms blijven de angstklachten te lang aanhouden. Het lichaam reageert soms heel sterk op de angstige emotie met paniekaanvallen: duizeligheid,verdoofd gevoel of tintelen van handen en vingers, stijve bijna verlamde spieren, kortademigheid, hartkloppingen en trillen en transpireren.

Als er geen duidelijke aanwijzing is waar deze angst vandaan komt, dan kan dat leiden tot paniekaanvallen. De lichamelijke verschijnselen zijn dan onder andere:

Paniekaanvallen leiden niet altijd tot een paniekstoornis; bij een stoornis komen de paniekaanvallen plotseling en zijn ze niet gebonden aan een bepaalde situatie. Tussen de aanvallen door zijn cliƫnten vaan gespannen en bang voor het optreden van een nieuwe aanval (anticipatieangst). Vermijding van situaties waarin ze moeilijk aan een paniekaanval kunnen ontsnappen staat vaak centraal in hun leven: ze vermijden bioscoop, theater warenhuizen etc.... Waar ze niet meteen weg kunnen.

Behandeling van angst en paniek

Net zoals bij depressie bestaat de behandeling van angstaanvallen en paniek uit psycho-educatie (gestructureerde voorlichting en informatie), beter omgaan met lichamelijke sensaties en angstige gedachten en wennen aan lichamelijke sensaties, die tot dan angst hebben opgeroepen zonder dat dit in feite noodzakelijk was.

Wanneer de angstaanval en paniek niet afnemen of te lang doorgaan, dan kan in overleg met de huisarts een doorverwijzing plaatsvinden naar de 2e lijn, waar langer kan worden behandeld. Tevens is medicatie een optie.

E-health is tevens een prima mogelijkheid om gestructureerd te werken aan de angst en paniekaanvallen; via een gestructureerd cognitief gedragstherapeutische programma kunt u via internet (Karify) zelf uw online therapie uitvoeren.

Vragen over de behandeling van angst en paniekaanvallen

Wilt u graag snel geholpen worden met de angst en paniekaanvallen? Schroom niet en neem vrijblijvend contact op met mij via het contactformulier of bel naar 0499 - 33 01 51.

Lees meer over Relatietherapie, Depressies, Angst en paniek, Autisme, en Online Therapie.