Depressie behandeling

DepressieDepressie is een stoornis waarbij de 2 hoofdkenmerken zijn:
Een sombere of depressieve stemming en het verlies van interesse en plezier in bijna alle activiteiten. De klachten doen zich voor gedurende het grootste gedeelte van de dag en dat bijna elke dag.
Depressies komen vaak voor, maar worden niet altijd op tijd herkend. Er zijn enkele belangrijke symptomen, die kunnen wijzen het bestaan van een depressie:

Afhankelijk van het aantal symptomen en de mate waarin ze iemands leven verstoren, spreekt men van lichte, matige of ernstige depressie. Depressies komen vaak voor en soms kan iemand meerdere keren een depressie doormaken.
Er bestaan seizoensgebonden depressies, bv de winterdepressie die zich goed laat behandelen met lichttherapie. Een andere specifieke depressie is de post natale depressie, die binnen 4 weken na de bevalling ontstaat.
Er zijn ook depressies, die soms een chronisch verloop kunnen hebben.

Wacht niet te lang met het vragen om hulp bij uw depressie, hoe sneller u hulp zoekt des te sneller kan er behandeld worden.

Behandeling van depressie

De behandeling van een depressie bestaat in feite uit een aantal stappen:
Nadat de diagnose is gesteld door de huisarts, psychiater of een gezondheidszorg-psycholoog kan behalve activerende begeleiding, E-health worden opgestart: internet therapie (zie ook Karify). Activerende begeleiding zoals runningtherapie, psycho-eductie (gestructureerde voorlichting) en dagstructurering.
Een psychologische behandeling kan bestaan uit een probleemoplossende therapie of een kortdurende behandeling, o.a. cognitieve gedragstherapie. Cognitieve therapie bij depressie richt zich in het algemeen voornamelijk op het gedrag en het denken.

Als er onvoldoende verbetering komt, dan kan gekozen worden voor een ondersteuning met een antidepressivum. De huisarts kan in goed overleg met u een bij u passende antidepressivum voorschrijven. De behandelaar kan u verder met gesprekken blijven ondersteunen totdat weer voldoende perspectief ziet.

Vragen over de behandeling van depressies?

Schroom niet en laat mij u snel helpen. U kunt mij bereiken op 06 81499211 of vul het contactformulier in.

Lees meer over Relatietherapie, Depressies, Angst en paniek, Autisme, en Online Therapie.